Tips & Ideér

Uten mat og drikke........ det har vi jo hørt mange ganger, men tenker vi på det når det gjelder planter?

 

Vi setter plantene i jorda og gir de kanskje en liten "gjødselskvett", og så tenker vi at det får være bra nok. At planten en måned senere ikke er så stor og kraftig som naboen sin, eller har få blomster, tenker vi kanskje ikke over grunnen til. 

 

Enkelt forklart, så er vann for planter som vann for oss, og gjødsel er som mat for oss. Vi blir jo ganske tynne og skrene hvis vi ikke får i oss nok mat vi også. Vi blir lettere syke, og føler oss generelt slappe.

 

Gjødsel er så mangt, det finnes kunnstig laget gjødsel som fullgjødsel, trim blå, substral etc. og naturlig gjødsel som hønsegjødsel, kugjødsel, gjødsel laget av alger osv. 

Men hageavfall som planterester, løv og gressavklipp er også gode næringskilder, så det er også en måte å gjødsle på.

 

Og det vil være stor forskjell på hvor mye ekstra gjødsel du trenger å gi plantene, står de i et bed hvor du fyller på med hageavfall og gressavklipp, holder det nok med en grunngjødsling på våren. Skal du dyrke næringskrevende grønnsaker, som f eks kål, må du gjødsle mye og flere ganger, for å få en stor og god avling.

Dyrker du i potter er det veldig viktig at du gjødsler gjennom hele sesongen, de plantene får ingen naturlig tilførsel fra bakken med jordelivet. 

 

Når vi dyrker sommerblomster og tomater/agurk i potter gjødsler vi HVER gang vi vanner. For at de skal orke å produsere masse med blomster og frukter på et veldig "kort" liv, de må få rikelig med mat fordelt gjennom hele deres liv. 

 

Jeg vil absolutt anbefale å gjødsle med naturlig gjødsel, da vil du legge til rette for et godt liv for alle jordens mikroorganismer, soppsporer og små innsekter som hjelper til med å skape en bra jord. Effekten på gjødslingen vil vises litt sent, men er en mer naturlig del som gjør plantene sunne og friske. Når vi gir plantene kunstgjødsel, som er vannoppløselig, må de ta til seg nærig (som å gi oss intravenøs næring).Og det skaper ikke noe bra liv for jordens beboere. Men har du ettårige blomster i krukke er det ikke noe liv i denne jorden allikevel, så vil du ha hurtig og stabilt med næring til disse plantene så kan du få lov til det.

 

Husk at det viktig å bruke de store pengene på det som ikke synes (jord, gjødsel, grunnarbeid i bakken), da vil du få mest glede av det som synes (plantene).

På lag med naturen.....

kjøttmeisDet hele begynte for noen år siden, på ettermiddagen en vårdag. Der ser jeg en kjøttmeis med en feit larve i nebbet på vei til fuglekassa for å mate ungene sine. Jeg stopper opp og tenker for meg selv, hva om denne larven inneholder noen kjemiske plantevernrester, hvordan går det med de små fugleungene da?

Les mer: PÅ lag med naturen.....

 

Blomstene og bia.............!!!!!!!

vårlyngNår våren endelig kommer frem fra vinterens glemsel, solen begynner å varme godt for både mennesker og dyr, da kjenner vi at det er godt å leve!

På årets første "varme" dag var det plutselig yrende summing blandt påskeliljer og perleblomster på hagesenteret. Første dag de små beveget seg ut, var det godt at vi var i nærheten som hadde rikelig med blomster.

 

 

Les mer: Blomstene og bia..........!!!!!!!!

Vårklare staudebed !

Endelig er våren her, selv om den har vært litt grå og trist. Men hvis du titter litt under vissent løv i staude bedet, der har våren begynt sin reise. Nå har staudene begynt å komme med små skudd, de ligger godt bevart under det gamle fra i fjor. DSC 0887 DSC 0882

Les mer: Vårklare staudebed !