På lag med naturen.....

kjøttmeisDet hele begynte for noen år siden, på ettermiddagen en vårdag. Der ser jeg en kjøttmeis med en feit larve i nebbet på vei til fuglekassa for å mate ungene sine. Jeg stopper opp og tenker for meg selv, hva om denne larven inneholder noen kjemiske plantevernrester, hvordan går det med de små fugleungene da?

Jeg har alltid prøvd å holde hagesenteret tip topp og fri for skadeinsekter og sykdommer, slik at kundene trygt kan ta med seg friske planter hjem, men til hvilken pris?

Jeg begynte da og lete etter alternative måter å hanskes med skadeinnsektene. Det var i første omgang frukt-trær og bær busker, jeg ikke ville bruke kjemiske plantevernmidler. Prøvde meg med den klassiske grønnsåpa og syntes det fungerte ganske greit, men syntes ikke det fungerte bra nok etter hvert. Fikk da et tips av en som hadde bier, at jeg burde prøve å sprøyte med brenn-nesle vann.DSC 1115

Brenn-nesle som vokser nesten over alt på gården, og er svært gratis...!!!!

 

Jeg plukker da masse brenn-nesle og stapper ned i en bøtte, og fyller på med vann så det dekker akkurat. Bøtten skal da stå til "gjæring" i 3-4 dager, da begynner det å lukte sikkelig "dritt" av blandingen.

DSC 1100 Tar da og blander 1,5 liter av brenn-nesle vannet med 10 liter rent vann, og sprøyter anngrepne planter med det. MEN HUSK å sprøyte etter at de pollenrede insektene har lagt seg for kvelden, etter ca 22-23 tiden.

Etter en ny runde med fornyelse av plantevern sertifikatet, går det ennå mer opp for meg hvor skadelige de forskjellige preparatene jeg bruker er. Det er jo ikke til å stikke under en stol at vår yrkesgruppe får i større grad sykdommer som kan kobles til disse plantevernmiddlene.

Hvordan skal en da unngå å bruke disse kjemiske plantevernmiddlene, samtidig som en vil selge sunne og frisk planter?

Dyrke plantene på naturens premisser tror jeg da vil være løsningen. Gjøre plantene sterke nok til å ikke bli syke!

DSC 1089

Har hatt et lite prøveprosjekt i drivhuset i våres, hvor jeg har dyrket noen planter i jord med naturgjødsel og kun gjødslet de med naturgjødsel videre, resten av plantene har jeg dyrket som vanlig(med kunstgjødsel) + noen justeringer. Resultatet ble at noen planter kan absolutt med fordel dyrkes økologisk, og bli bedre enn de som blir dyrket konvensjonelt, mens andre planter ikke ble like bra. Så forsøket utvides til neste år, og det blir nok en del sorter som må vike, de som lett får sykdommer.

Vi har nå også fått nye plantevernforskrifter, som har gjort det ennå strengere med å sprøyte ute i salgsplassene, der kunder får gå. Da er det jo bra at jeg var litt føre var, og ikke har sprøytet med kjemiske plantevernmiddler i hagesenteret på en god stund.

Det handler om å hele tiden være på forskudd, ikke tørke ut plantene, da de lettere får meldugg, ikke vanne på bladene, da det er vanndråper som sprer soppsporene, gi plantene nok næring, slik at de blir sunne og sterke, vær tidlig ute med å sprøyte med brenn-nesle vann mot innsekter.

Når en skal gjøre det på naturens premisser blir det aldri helt fritt for skadeinsekter, men vil vi egentlig det? Hva skal marihønene leve av hvis vi tar bort all lus? Det handler om å begrense omfanget, ikke utrydde!

Her på hagesenteret hadde jeg ikke sett marihøner på flere år, har de siste årene funnet noen men ønsker mange flere. Også larvene til marihøna som faktisk kan se ut som et skadedyr selv, har stor appetitt på bladlus, så vær forsiktig på hvem du dreper. Andre som også spiser bladlus er veps, gulløye og noen småfugler. 

Vi har veldig mye besøk av forskjellige humler og andre polleniserende insekter, og en dag så jeg en veldig spesiell krabat som gledet seg over syrinbusken, det viste seg å være en Humlesvermer. Må være lov å være litt lykkelig når flere spennende insekter finner veien til hagesenteret.DSC 1112

Er fortsatt på leting etter rette "oppskrift" for å gjøre Lunds Hagesenter til en tryggere plass å være for både mennesker og dyr.

Den som gir seg har tapt..........