Jord til glede og forvirring....!!!

 

Utvalget av jord blir bare større og større, og valget blir mer komplisert. Hos oss på Lunds velger vi å ikke ta inn alle spesialjordene, for det menere vi er unødvendig. Men utvalget hos oss har blitt større det også, så jeg tenkte jeg skulle forklare litt av forskjellene på de ulike typene.

HF plantejordDSC 0970

Denne jorden som heter Hagens Fagfolk Plantejord, er en egenkomponert jordtype bestående av godt omdannet torv, kompostert bark og hønsegjødsel. Denne jorden er det kun naturgjødsel i, men den er ikke KRAV godkjent, vi håper å få det til neste år. I år har vi hatt et lite forsøk i gartneriet hvor vi har plantet noen planter i denne jorden og kun gitt de naturgjødsel underveis, og resten av plantene har fått gartnerjord og kunstgjødsel, som vanlig. Må jo si at jeg var veldig skeptisk, for jeg trodde denne jorden ville være for "tung" og "sterk". Men foreløpig resultat er helt utrolig, Plantene vokser litt saktere, men de er grønnere, mer kraftig og sterke og ikke minst sykdomsfrie ! DEt ser ut til at dette blir måten vi kommer til å produsere på i fremtiden. Kan brukes til alt i hagen, men den vil lukte litt hvis den brukes inne.

krav plantejordDSC 0969

I år har vi tatt inn en KRAV godkjent plantejord, for å fylle etterspørselen til de som ønsker å dyrke i jord som er godkjent for økologisk dyrking. Denne jorden inneholder 60 % torv, kompostjord og kugjødselkompost. Mer kompost i denne jorden enn i Hagens Fagfolk sin, men kugjødselen er ikke like langvarig som hønsegjødsel. Et godt valg til dyrking av grønnsaker og urter.

GartnerjordDSC 0979

Gartnerjord er en lett torvbasert jordblanding, som består av torv, litt sand og leire, og kunstgjødsel. Plantene vokser raskt i denne jorden fordi den er så luftig, men her er det viktig å følge opp med gjødsel jevnlig. Dette har vært den jorden vi har brukt i produksjonen i alle år. Best egnet i krukker.

Rhododendron jordDSC 0974

Rhododendron jord, er en jordblanding som er best egnet for surjordsplanter, dvs. planter som foretrekker lav ph. Denne jordblandingen finnes det ikke kalk i, som det finnes i de fleste andre jordtyper. Planter som vil foretrekke denne jorden er blant annet, Rhododendron, Asalea, Pieris, Blåbær, Magnolia, Lyng, Tyttebær, Tranebær, enkelte druesorter m.m.

torvfri jordDSC 0926

Weibulls sin 100% gjennvunnet jord inneholder 0% torv. Dette er en jordtype som har blitt produsert i år fordi folk vil ha et alternativ til de torvbaserte jordtypene, og kunne være litt mer miljøbeviste. Denne jorden består av trefiber, barkkompost, hagekompost og hønsegjødsel. Disse sekkene er skikkelig tunge, som beviser at dette er "ekte" vare. Den jorden er jo litt dyrere fordi det er torven som er "billig" produktet. Men som regel henger jo volumproduksjon sammen med pris, så hvis dette blir et "stort" produkt, får vi håpe at prisene synker. Vi på Lunds har valgt å ha en veldig god pris på denne "ekte" jorden, for å "belønne" de som er ekstra miljøbevist.

Dette produktet viser at det hjelper å forlange, det er et resultat av NRK sitt Brennpunkt innslag i fjor.

 

Vil med dette ønske dere et riktig godt jord valg...!!!!