Oh knoll med din glede.......

 

I bestemors hage var disse vekstene ett selvfølge. Knoll-begonia og Georginer er de mest kjente. Det som er så spennende i denne blomsterverden, er at det stadig er noen som ønsker å utvikle og skape nye farger og former.

 

En Georgine i dag har så mange mulige farger, små og store blomster, grønne eller mørke blader, pompom form eller cactus blomst form, spraglete eller ensfarget. Valget er så utrolig stort. Og det fine med disse plantene er at man tar de opp til høsten og sparer de til neste år.

 

I flere familier går disse i arv!

 

 dahlia cactus         Dahlia Cafe au lait royal      Dahlia American Dawn  dahlia pompom 2

                                                                                         

 

 Det kan med fordel være lurt å forkultivere knollene inne. Dvs. plante knollen inne i potte, og la den få vokse seg litt stor, før du planter den ut. Da vil du få en litt tidligere blomstring.Georginer tåler ikke frost, så det må være godt og varmt før de kan settes ut, garantert frostfritt! Hvis du vil plante knollen direkte ute i bakken, bør du la de lysgro inne noen uker før du planter de ut (det samme som vi gjør med potet). Da kan du plante de tidligere ut, men jorden bør være varm, minimum 5 grader, da tåler de en frostnatt eller to, for det når ikke ned i bakken. 

De vil blomstre lenge når du er flink til å knipe av blomsterstilker som er ferdig med å blomstre.                                              dahlia pompom

 

 

 Hvis du kjører ut til oss en sensommerdag, kjører du forbi en hage på byens marker som har nærmest en hekk av georginer. De samme plantene som står der år etter år.

 

 

På høsten, ved første tegn til litt frost, må plantene opp av jorden. La den ligge et frostfritt sted å tørke, ta etterhvert bort jord og plantedeler fra knollen, og legg den på avispapir i en mørk, frostfri kjeller.

 

 

 

 

Det finnes også mange forskjellige begonia sorter, knoll-begonia er vel den mest kjente. Men valget er mye større. Skulle du være så heldig å kjenne noen som har Skaugum-begonia, bør du spørre om du ikke kan få en liten knoll. Disse gamle mørkerøde har jeg ikke sett for salg, men var veldig vanlig i bestemors hage (finnes å få kjøpt i oransje-rød). De blir store og flotte, og tåler godt å stå skyggefult.

 skaugumbegonia

 

 

 

 Hos oss på Lunds Hagesenter har vi fått inn et godt utvalg av forskjellige knoller til årets sesong. Georginer, gladioler, ranunkler, liljer m.m.

 

Prøv gjerne noen nye sorter, og kanskje kan de gå i arv til neste genrasjon?